Tentera Israel menembak mati rakyat Palestin dalam pertempuran Tebing Barat, kata kementerian kesihatan Palestin

Photo of author

By admin

JERUSALEM: Tentera Israel menembak mati seorang warga Palestin semasa pertempuran di Tebing Barat yang diduduki ketika tentera bersiap sedia untuk merobohkan rumah seorang lelaki yang dituduh membunuh seorang warga Israel, kata Kementerian Kesihatan Palestin dan saksi pada Isnin.

Pertempuran meletus lewat Ahad di perkampungan Silat al-Harithiya, rumah kepada seorang warga Palestin yang telah ditahan dan didakwa atas pembunuhan itu, dalam serangan menembak ke atas sebuah kereta, berhampiran pos Yahudi Homesh pada 16 Dis.

Saksi berkata, askar dan lelaki bersenjata Palestin berbalas tembakan selepas tentera tiba untuk melakukan perobohan. Tentera Israel berkata ia akan memusnahkan lantai rumah di mana penyerang itu tinggal.

Beratus-ratus rakyat Palestin membaling batu dan bom petrol ke arah askar, yang bertindak balas dengan “peralatan penyuraian rusuhan dan juga menembak ke arah lelaki bersenjata yang mereka lihat”, kata tentera Israel, tanpa mengesahkan kematian.

Menurut Kementerian Kesihatan Palestin, seorang warga Palestin terbunuh dan 10 cedera.

Israel berkata perobohan yang dilakukan di rumah penyerang boleh membantu menghalang serangan masa depan. Kumpulan hak asasi manusia telah mengecam tindakan itu, yang sering menyasarkan rumah di mana ahli keluarga lain turut tinggal, sebagai hukuman kolektif. – REUTERS