Bazar Ramadhan dibenarkan beroperasi tanpa sekatan tambahan

Photo of author

By admin

PETALING JAYA: Aktiviti ekonomi dijangka berjalan seperti biasa tanpa sekatan tambahan, termasuk bazar Ramadan pada awal April, di tengah-tengah peningkatan jumlah kes Covid-19.

Perdana Menteri Datuk Ismail Sabri Yaakob semalam memberi jaminan bahawa tidak akan ada sekatan baharu walaupun terdapat gelombang baharu kes Omicron di negara ini.

“Kami tidak akan menutup perniagaan,” katanya kepada pemberita pada majlis makan tengah hari Tahun Baru Cina Keluarga Malaysia di Kuala Lumpur.

“Sambutan Raya, bulan puasa, bazar Ramadan dan pasar malam akan berjalan seperti biasa.”

Bagaimanapun, prosedur operasi standard (SOP) yang lebih halus akan ditetapkan untuk bazar Ramadan, yang akan diumumkan kemudian.

“Mengenai SOP, kita perlu berbincang dengan Kementerian Kesihatan,” katanya.

Sebanyak 21,072 kes baharu Covid dilaporkan semalam, melibatkan 99.59% dalam Kategori 1 dan 2, menjadikan jumlah keseluruhan jangkitan setakat ini di Malaysia kepada 3,040,235.

Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Shahidan Kassim berkata pada Selasa bahawa bazar Ramadan di Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan akan dibenarkan beroperasi tahun ini, mengikut SOP sedia ada.

Mengenai perkara lain, Ismail Sabri berkata kestabilan politik negara telah dicapai dan dibuktikan dengan termeterainya memorandum persefahaman antara kerajaan dan Pembangkang.

“Kami telah membuktikan bahawa kerajaan ini adalah kerajaan yang stabil. Saya seorang perdana menteri dari Umno yang disokong oleh parti-parti mesra lain.

“Ini tidak pernah berlaku sebelum ini, dan ini dilakukan untuk memastikan politik negara kekal stabil. Jadi, apa yang dikatakan oleh Menteri Besar Datuk Seri Muhammad Sanus tidak menjadi isu,” katanya.