Subsidi untuk jemaah haji akan diumumkan selepas Arab Saudi memuktamadkan kos

Photo of author

By admin

KUALA LUMPUR: Kerajaan akan mengumumkan bantuan kewangan (subsidi) Lembaga Tabung Haji (TH) bagi mereka yang akan menunaikan haji tahun ini selepas Arab Saudi memuktamadkan kos dan prosedur operasi standard (SOP) haji.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Senator Datuk Idris Ahmad berkata kerajaan Arab Saudi telah menaikkan Cukai Nilai Tambah (VAT), yang diperkenalkan pada 2018, daripada lima peratus kepada 15 peratus.

Beliau berkata terdapat juga keperluan untuk penginapan jemaah bagi mereka yang berkongsi bilik.

Dengan SOP Covid-19, jumlah jemaah yang lebih sedikit akan dibenarkan berkongsi bilik yang dahulunya boleh memuatkan enam hingga tujuh orang, katanya pada sidang media selepas majlis penyerahan Program Mobiliti Tabung Haji di Menara TH di sini hari ini.

Datuk Idris Ahmad berkata kerajaan Malaysia hanya boleh memuktamadkan jumlah subsidi, serta jumlah kos haji, selepas pengumuman kerajaan Arab Saudi.

Sementara itu, Pengerusi Lembaga Tabung Haji Tan Sri Azman Mokhtar berkata agihan keuntungan TH akan diumumkan hujung bulan ini selepas perkara itu dimuktamadkan.

Mengenai program hari ini, beliau berkata TH telah menyumbangkan 25 kenderaan pelbagai guna bernilai RM2.3 juta kepada rumah kebajikan dan persatuan terpilih menerusi program itu. – Bernama