KWSP dijangka umum dividen sekitar 5.2-6.0 peratus

Photo of author

By admin

KUALA LUMPUR, Malaysia – Disebabkan oleh peningkatan pendapatan pelaburan kasar dana dan prestasi pasaran modal yang menggalakkan, beberapa pakar ekonomi menjangkakan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan mengumumkan dividen yang lebih menarik untuk 2021 iaitu kira-kira 5.2 peratus hingga 6.0 peratus.

Menurut Ketua Pakar Ekonomi Bank Islam Malaysia Bhd Mohd Afzanizam Abdul Rashid, jumlah pendapatan pelaburan kasar KWSP meningkat 7.7% tahun ke tahun kepada RM48.02 bilion dalam tempoh sembilan bulan pertama 2021, berbanding masa yang sama pada 2020.

“Akibatnya, kemungkinan kadar dividen seterusnya mungkin jauh lebih tinggi daripada 2020. Saya percaya jumlah itu sekurang-kurangnya setinggi paras 2020, jika tidak jauh lebih tinggi” Bernama dimaklumkan beliau.

Hasilnya, beliau meramalkan kadar dividen 5.20 peratus hingga 5.40 peratus bagi 2021.

Dana persaraan itu menetapkan kadar dividen 5.2 peratus pada 2020, dengan jumlah pengagihan RM42.88 bilion untuk simpanan konvensional dan RM4.76 bilion untuk simpanan Syariah.

Jika pendapatan perniagaan KWSP bagi suku keempat berkembang, Mohd Afzanizam percaya ada peluang untuk kadar dividen yang lebih tinggi.

Pada hakikatnya, KWSP sedang mempelbagaikan portfolionya ke pasaran antarabangsa, dengan hasil daripada ekuiti asing menyumbang sebahagian besar daripada jumlah pendapatannya.

“Hasilnya, strategi kepelbagaian portfolio KWSP telah terbukti berjaya, dan ini boleh disalurkan pada masa hadapan dalam bentuk kadar dividen yang lebih mampan,” katanya.

Beliau berkata pengeluaran luar biasa yang dibuat di bawah skim dana persaraan i-Sinar, i-Lestari dan i-Citra tidak mungkin mempunyai pengaruh yang besar terhadap prestasi dividen.

Pada masa yang sama, Afzanizam meramalkan ekonomi negara akan berkembang pada kadar positif pada 2021, dan kadar pengangguran akan jatuh kepada 4.2 peratus pada Disember 2021 daripada puncak 5.3 peratus pada pertengahan 2020.

Sehubungan itu, beliau menyatakan caruman baharu ahli KWSP berserta pelaburan aset matang dapat membantu menampan aliran pengeluaran.

Sementara itu, Datuk Shazali Abu Mansor, Profesor Ekonomi di Kolej Universiti i-CATS Kuching, menjangkakan KWSP akan menerbitkan kadar pembayaran bagi tahun lepas dalam lingkungan 5.5 peratus hingga 6.0 peratus, berdasarkan prestasi pelaburan kasar yang lebih tinggi.

“Dividen sepatutnya meningkat secara berkunci dengan inflasi” (prestasi pendapatan). Akibatnya, kadar untuk 2021 sepatutnya lebih tinggi daripada 5.2 peratus. “Jika kurang daripada itu, ia dikira tidak seimbang,” jelasnya.

Walaupun terdapat beberapa halangan di negara sendiri, Ketua Ekonomi dan Penyelidik Kumpulan Ambank Anthony Dass berkata prestasi keseluruhan pasaran modal tempatan adalah positif, dan ini mungkin membawa kepada pembayaran dividen kira-kira 5.45 peratus hingga 6.0 peratus.

“Apabila ekonomi bertambah baik, lebih ramai orang mencari pekerjaan dan lebih banyak firma membuka, menawarkan peluang pekerjaan baharu.” Ini boleh membantu dalam penambahan semula simpanan KWSP.

“Bagaimanapun, jumlah caruman masa depan yang dimasukkan ke dalam KWSP juga akan menjadi faktor membolehkan tahap simpanan mencapai matlamat 2019.”

“Pada masa yang sama, elemen liputan dan jaminan perlindungan sosial, khususnya bagi mereka yang bekerja sendiri dan mereka yang berada di sektor tidak formal, mesti diperkasakan,” tambahnya.

Dalam pada itu, ketika ditanya mengenai prognosis bagi 2022, Mohd Afzanizam menyatakan bahawa sebarang senario yang menyaksikan kadar faedah meningkat akan membantu KWSP meningkatkan pendapatan tetap dan instrumen pasaran wangnya.

Ini, dakwanya, disebabkan oleh fakta bahawa bon baharu akan diterbitkan pada kadar yang lebih tinggi dan dengan kadar kupon yang lebih besar.

“Peruntukan aset strategik (SAA) KWSP berkemungkinan besar mampu menampung dana persaraan melalui masa sukar,” katanya.

BERNAMA –