Program Imunisasi COVID-19 Kanak-kanak (PICKids) telah meningkat sebanyak 30,000

Photo of author

By admin


KUALA LUMPUR: Pendaftaran vaksin kanak-kanak berumur antara lima dan 11 tahun meningkat 30,000 semalam.

Mengumumkan perkara itu menerusi Twitter, Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin berkata Kementerian Kesihatan akan terus menyampaikan faedah vaksin Covid-19 kepada ibu bapa, termasuk melalui platform media sosial seperti Facebook.

Dianggarkan empat juta kanak-kanak di negara ini berumur lima hingga 11 tahun layak menerima vaksin itu.

Menurut portal CovidNow, 1.4 peratus kanak-kanak di negara ini telah menerima dos pertama mereka di bawah Program Imunisasi Kebangsaan untuk Kanak-kanak (PICKids) yang bermula pada 3 Feb.

Ini termasuk 4.2 peratus kanak-kanak di Lembah Klang, Sarawak (2.4 peratus), Sabah (0.7 peratus), Negeri Sembilan (0.4 peratus), Labuan (0.2 peratus) dan Kedah (0.1 peratus).

Malaysia akan menerima lebih banyak dos pediatrik vaksin Cominarty Pfizer-BioNTech dalam beberapa minggu akan datang.

Vaksinasi “school-based”, tambahnya, juga akan dipertingkatkan dengan sewajarnya

“Oleh kerana Malaysia mempunyai populasi yang agak ramai iaitu 0-11 tahun, liputan penduduk kita kadangkala kelihatan lebih rendah berbanding negara tertentu, walaupun liputan kita bagi golongan dewasa (18 tahun ke atas) dan remaja (12-17 tahun) lebih tinggi.

“Dengan vaksinasi kanak-kanak, kami akhirnya telah melepasi (memvaksin) 80 peratus daripada jumlah penduduk,” katanya dalam Tweet hari ini.

Sejak Program Imunisasi Kebangsaan Covid-19 dilancarkan pada 24 Feb tahun lepas, Malaysia telah memberikan 64,264,073 dos vaksi

Negara itu, setakat Selasa, juga telah mengeluarkan 12,616,238 pukulan penggalak.