Penerima Sinovac Bakal Hilang Status “Vaksin Lengkap” Jika Tidak Mengambil Dos Penggalak – Khairy Jamaluddin

Photo of author

By admin

KUALA LUMPUR, Malaysia – Jika mereka tidak mendapat dos penggalak mereka menjelang 31 Mac, kira-kira dua juta orang yang menerima vaksin Covid-19 Sinovac untuk vaksin asal mereka akan kehilangan status “divaksin sepenuhnya”.

Ini adalah ramalan kementerian untuk pentadbiran vaksin penggalak Covid-19 pada minggu depan, menurut Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin.

“Berdasarkan kajian yang sedia ada, dua juta orang yang menerima vaksin Sinovac sebagai vaksin imunisasi utama mereka akan kehilangan status vaksinasi lengkap pada 1 April (jika tidak mengambil dos penggalak pada tarikh akhir yang telah ditetapkan),” katanya kepada pemberita hari ini di Parlimen.

Semasa pertemuannya dengan rakan sejawatannya di Singapura, Khairy menyatakan bahawa negara pulau itu hanya akan mempertimbangkan penerima Sinovac divaksin sepenuhnya jika mereka telah mendapat kedua-dua dos serta penggalak mereka.

“Saya telah membincangkan situasi itu dengan menteri kesihatan Singapura, mungkin untuk menggalakkan mereka (penerima vaksinasi Sinovac yang masih belum menerima dos penggalak mereka).

“Di Singapura meraka menganggap penerima yang sudah menerima 3 dos vaksin Sinovac sebagai penerima “vaksin lengkap”

“Anda tahu apa yang perlu dilakukan jika anda ingin menikmati perjalanan anda ke Singapura tanpa dikuarantin. Sila dapatkan penggalak anda,” katanya.

Mulai 1 April, pengembara yang telah divaksin sepenuhnya akan dapat melakukan perjalanan antara Malaysia dan Singapura merentasi sempadan darat tanpa perlu menjalani ujian atau kuarantin Covid-19.