Khasiat Teh – Ketahui 10 manfaat teh bagi kesihatan anda

Photo of author

By admin

Teh bukan sekadar minuman popular. Selama beribu-ribu tahun, minum teh telah, dan masih, tradisi dan ritual yang berakar umbi dalam budaya di seluruh dunia. Berasal dari China, mungkin seawal 2737 SM, tabiat minum teh kemudian merebak ke Jepun, kemudian Belanda, dan akhirnya ke seluruh Eropah.

Faedah perubatan dan kesihatan minum teh telah diketahui selama beribu-ribu tahun. Kini, sains moden telah membantu menyokong tuntutan faedah ini. Berikut adalah 10 manfaat kesihatan meminum teh yang perlu anda ketahui, memetik daripada mindbodygreen.com.

Tingkatkan Metabolisme & Anti Keradangan


1. Tingkatkan Metabolisme

Manfaat pertama meminum teh adalah untuk membantu meningkatkan proses metabolisme badan anda. Polifenol teh hitam, oolong dan teh hijau semuanya telah ditunjukkan untuk meningkatkan perbelanjaan kalori dan mengurangkan lemak badan.

Menariknya, teh sebenarnya menggalakkan satu jenis lemak: lemak perang. Lemak jenis ini lebih aktif secara metabolik dan mengandungi lebih banyak mitokondria daripada lemak putih, yang bermaksud lemak perang sebenarnya boleh membakar kalori dan meningkatkan metabolisme.

Dalam tinjauan 15 kajian, didapati bahawa mereka yang mengambil dua hingga enam cawan teh hijau sehari selama lebih daripada 12 minggu mempunyai lemak badan dan berat badan yang lebih rendah daripada mereka yang tidak.

Sekiranya anda tidak menyukai teh yang dibancuh, anda boleh mencuba mengambilnya dalam bentuk ekstrak. Ekstrak teh hijau, bentuk pekat teh hijau yang boleh didapati dalam bentuk serbuk dan pil, juga telah menunjukkan faedah penurunan berat badan yang meningkatkan metabolisme.

2. Anti-radang

Faedah kedua minum teh ialah kandungan anti-radangnya. Keradangan telah dikaitkan dengan segala-galanya daripada diabetes kepada penurunan kognitif. Malah, keradangan telah dikaitkan sebagai punca hampir semua penyakit kronik.

Polifenol antioksidan dalam teh adalah penghapus keradangan yang kuat. Malah, EGCG dalam teh hijau adalah 100 kali lebih kuat daripada kuasa antioksidan vitamin C. Kajian telah menunjukkan bahawa teh boleh memberi manfaat kepada mereka yang mengalami penyakit radang usus serta penyakit radang lain.


Kurangkan Risiko Kematian & Tingkatkan Sensitiviti Insulin


3. Mengurangkan Risiko Kematian Akibat Penyakit Kronik Tertentu

Faedah ketiga meminum teh ialah membantu mengurangkan risiko kematian akibat penyakit tertentu. Dalam kajian lebih daripada 40,000 orang dewasa, didapati bahawa pengambilan teh secara tetap mengurangkan risiko kematian akibat penyakit jantung, strok, dan beberapa jenis kanser.

Malah, peserta yang minum lima atau lebih cawan teh hijau setiap hari mempunyai risiko kematian kardiovaskular sebanyak 16% lebih rendah berbanding mereka yang minum kurang daripada satu cawan sehari. Penyelidik memuji kesan teh hijau pada hipertensi dan obesiti bersama polifenol yang kuat untuk kesan perlindungannya.

Penyakit kronik adalah salah satu punca utama kematian di AS, menjadikan teh lebih penting untuk diminum setiap hari. Faedah lebih ketara pada mereka yang minum tiga hingga empat cawan sehari berbanding satu cawan atau tiada cawan, jadi mulakan mengambilnya dengan kerap.

4. Meningkatkan Sensitiviti Insulin

Faedah keempat minum teh adalah untuk membantu meningkatkan sensitiviti insulin. Teh hijau boleh membantu mengurangkan komplikasi akibat diabetes. Diabetes adalah masalah kesihatan di seluruh dunia, dengan risiko komplikasi yang ketara, kematian pramatang, dan kualiti hidup yang lebih buruk.

Penyelidikan menunjukkan meminum teh boleh meningkatkan kepekaan insulin, melindungi sel pankreas daripada kerosakan selanjutnya, dan mengurangkan keradangan, yang semuanya memberi manfaat kepada mereka yang berisiko atau sudah didiagnosis dengan diabetes.

Baik Untuk Otak & Membantu Mencegah Kanser


5. Baik untuk Kesihatan Otak

Faedah kelima minum teh untuk membantu meningkatkan kesihatan otak anda. Pengambilan teh secara tetap boleh mengurangkan risiko mengembangkan penyakit Alzheimer dan penyakit neurodegeneratif lain. Walaupun punca sebenar Alzheimer masih tidak jelas dan tiada penawar, penyelidikan mengesahkan bahawa minum teh hijau dan hitam meningkatkan skor kognitif di kalangan mereka yang mengalami demensia dan penyakit Alzheimer.

Di samping itu, minum teh boleh meningkatkan daya ingatan dan meningkatkan rentang perhatian untuk mengelakkan penurunan kognitif. Gabungan kafein dan L-theanine dalam teh telah ditunjukkan untuk meningkatkan masa tindak balas, pemprosesan visual, ingatan dan tumpuan. Ia juga mengubah cara otak disusun untuk pemprosesan maklumat yang lebih cekap.

6. Membantu Mencegah Kanser

Faedah keenam minum teh adalah untuk membantu mencegah kanser. Teh hijau EGCG catechin adalah antioksidan kuat yang mempunyai potensi melawan kanser yang hebat. Kajian makmal dan haiwan mendapati bahawa EGCG boleh mengurangkan metastasis dan meningkatkan hasil untuk payudara, paru-paru, kolon, kulit dan kanser lain.

Walaupun lebih banyak kajian klinikal pada manusia diperlukan, beberapa kajian pemerhatian jangka panjang telah menemui manfaat yang sama melawan kanser daripada minum teh. Sebagai contoh, wanita Jepun yang minum 10 atau lebih cawan teh hijau sehari (120 ml atau 4 auns setiap satu) mengalami kelewatan tujuh tahun dalam serangan kanser. Jumlah teh ini dilaporkan bersamaan dengan 2.5 gram ekstrak teh hijau.

Baik untuk Kesihatan Mulut & Meningkatkan Kesuburan


7. Baik untuk Kesihatan Mulut

Faedah ketujuh minum teh adalah baik untuk kesihatan mulut. Tidak semua minuman baik untuk kesihatan mulut anda. Tetapi teh sebenarnya boleh meningkatkan kesihatan mulut. Teh mengandungi fluorida dan boleh meningkatkan populasi bakteria di dalam mulut. Ini mengurangkan risiko penyakit periodontal, kaviti, dan mungkin juga kanser mulut.

8. Meningkatkan Kesuburan

Faedah kelapan minum teh ialah membantu meningkatkan kesuburan. Kajian 2018 melaporkan bahawa ketidaksuburan sangat dipengaruhi oleh tahap tekanan oksidatif dalam tisu pembiakan. Minum teh boleh membantu mengatasinya

Polifenol dalam teh telah mengesahkan kesan anti-radang dan antioksidan yang kuat. Oleh itu, telah dicadangkan bahawa teh boleh meningkatkan kesuburan pada lelaki dan wanita. Lebih banyak kajian diperlukan, tetapi nampaknya manfaat minum teh yang satu ini cukup menjanjikan.

Menghidrat & Baik Untuk Usus


9. Menghidratkan

Faedah kesembilan minum teh adalah untuk membantu menghidratkan badan. Walaupun sebelum ini dianggap bahawa teh (dan kopi) menggalakkan dehidrasi dengan bertindak seperti diuretik dan menyebabkan badan kehilangan lebih banyak cecair, penyelidikan baru-baru ini mendapati bahawa enam hingga lapan cawan teh sehari adalah sama melembapkan dengan jumlah air yang sama. .

10. Baik untuk Kesihatan Usus

Faedah meminum teh terakhir adalah baik untuk kesihatan usus. Kesihatan usus bukan sahaja terdiri daripada serat dan probiotik. Penyelidikan menunjukkan bahawa polifenol teh bermanfaat dalam mengubah suai bakteria usus. Ini boleh membawa kepada kesan kesihatan yang positif seperti pengurangan penyerapan karbohidrat, peningkatan paras gula dalam darah dan penurunan berat badan.