PRN Johor: Ceramah dan kempen secara fizikal, ziarah rumah ke rumah dibenarkan – SPR

Photo of author

By admin

KUALA LUMPUR, Malaysia – Sepanjang tempoh kempen Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor selama 14 hari, penganjuran fizikal pidato, syarahan dan kempen, serta lawatan dari rumah ke rumah, adalah dibenarkan.

Ceramah dan kempen hanya dibenarkan di pejabat parti dan bilik gerakan rasmi parti dengan kehadiran maksimum 100 orang, menurut prosedur standard (SOP) Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang diumumkan hari ini.

“Untuk pembentangan, syarahan dan kempen, penganjur perlu mendapatkan permit daripada Polis Diraja Malaysia (PDRM).

“Setiap sesi ceramah, syarahan dan kempen dihadkan kepada dua jam dan tidak melebihi 10 malam, manakala ceramah, kempen dan syarahan di premis terbuka atau kawasan awam adalah tidak dibenarkan,” kata SOP, sambil menambah bahawa sebarang jenis semasa hiburan adalah dilarang.

Penyertaan dalam kempen ziarah dari rumah ke rumah dihadkan kepada lima orang, tetapi mereka tidak dibenarkan masuk ke dalam rumah atau bercakap dengan ahli isi rumah, dan pengedaran risalah perlu dilakukan di luar pagar, mengikut SOP.

Pengundi diwajibkan memakai topeng muka berganda pada SOP hari pengundian, dan mereka yang mempunyai simptom seperti demam, batuk, sakit tekak, atau kesukaran bernafas hendaklah diasingkan daripada pengundi lain dan mengundi di lokasi yang ditetapkan, seperti khemah, bilik, atau ruang khas.

“Selepas mengundi, pengundi bergejala akan diselia oleh pegawai Kementerian Kesihatan (KKM) yang bertugas untuk tindakan lanjut, yang mungkin termasuk melakukan ujian kendiri Kit Ujian Pantas Antigen” (RTK-Ag).

“Sebaik sahaja setiap pengundi bergejala telah melakukan pengundian, khemah, bilik, atau kawasan khas mesti disinfeksi berdasarkan saranan KKM,” kata SOP.

Bagi mengelak jangkitan dan penularan, SOP turut menyatakan bahawa pengundi yang didapati positif COVID-19 tidak dibenarkan meninggalkan kawasan rawatan untuk mengundi.

Individu yang mempunyai status individu dalam siasatan (PUI) atau individu di bawah pengawasan (PUS) mesti memohon kepada Pegawai Kesihatan Daerah (PKD) untuk keluar sementara dari pusat mengundi, yang bergantung kepada PKD menilai bahaya jangkitan.

Laman web rasmi SPR, https://www.spr.gov.my, mempunyai maklumat tambahan mengenai SOP PRN Johor.

SPR telah pun menetapkan tarikh pengundian PRN Johor pada 12 Mac, dengan penamaan calon pada 26 Februari dan pengundian awal pada 8 Mac.

BERNAMA –