(Gambar) Planet Musytari Kini Dapat Dilihat Melalui Mata Kasar Dari Tempat Anda Sehingga Akhir Tahun Ini.

Photo of author

By admin

Sehingga akhir tahun, rakyat Malaysia boleh melihat Musytari di langit malam dengan mata kasar, serta menggunakan teropong dan teleskop yang menghala ke arah ufuk timur.

Dalam satu kenyataan di akaun Facebook rasminya, Agensi Angkasa Malaysia (MYSA) menyatakan bahawa planet terbesar dalam sistem suria akan kelihatan di langit malam dari Ogos hingga Disember jika tiada awan atau hujan.

“Jupiter memasuki buruj Aquarius pada bulan Ogos dan perlahan-lahan bergerak ke arah barat sepanjang bulan, melintasi sempadan buruj Aquarius ke Capricornus.

“Jupiter akan kelihatan sepanjang malam dalam buruj Capricornus, dengan diameter jelas 49 saat lengkok,” menurut laman web itu.

Menurut MySA, buruj itu terletak di hemisfera selatan bumi, antara tanda zodiak Sagittarius dan Pegasus, dan bintang paling terangnya ialah bintang magnitud ketiga.

Kerana kesan pantulan daripada sinaran penuh matahari, permukaan Musytari kelihatan bersih dan terang, dengan ciri luaran yang ketara dikenali sebagai Bintik Merah Besar.

Ia mengandungi sejumlah 80 bulan yang berputar sebagai objek satelit semula jadi, menjadikannya planet terbesar dalam sistem suria galaksi Bima Sakti dan planet kelima dari matahari.

Kelompok itu membentuk sistem Jovian, dan empat daripadanya, dikenali sebagai Bulan Galilea, cukup besar untuk dilihat dengan teleskop. Mereka ialah Io, Europa, Ganymede dan Callisto.Suasana di Georgetown pada waktu malam, apabila planet Musytari dapat dilihat dengan jelas di langit, menerangi Pulau Pinang dan Seberang Perai. – Yi Choong mengambil gambar (Foto ini dikongsi oleh Utusan Malaysia pada 25 Ogos 2021).Tun Farul Azri menyiarkan gambar ini di akaun Facebooknya, menyatakan bahawa ia diambil pada 28 Ogos 2021 di Kuala Lumpur. – Tun Farul Azri mengambil gambar ini.

Semasa acara ‘halo moon’ pada 21 Ogos 2021 di Kota Kinabalu, dua planet iaitu Musytari dan Zuhal kelihatan hampir dengan Bulan. – Foto M. Luqmanul Hakim/Gelap Renjer LangitPada pukul 8 malam. pada 20 Ogos, planet Musytari akan muncul dalam buruj Capriconus. – Gambar ihsan MYSA.