Satu Kajian Dibuat Ekoran Burung Generasi Baru Terlupa ‘Irama Lagu’ Berkicau, Efek Besar Kearah Penurunan Populasi

Photo of author

By admin

Burung Tak Dapat Nyanyi

Kita sentiasa boleh mendengar kicauan burung, yang merupakan salah satu bunyi alam yang paling indah. Menurut kajian, sesetengah burung telah melupakan nada kicauan mereka pada generasi baru.
Beberapa burung penyanyi jantan kepunyaan spesies terancam telah kehilangan keupayaan untuk berkicau seperti burung sebelumnya, menurut satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Proceedings of the Royal Society B.
Menurut kajian, burung kicauan jantan semakin sukar untuk memilih nada kicauan untuk menarik pasangan dari semasa ke semasa. Apabila generasi baru muncul, ini dipercayai sama seperti manusia kehilangan budaya mereka.
Menurut akaun, terdapat seekor burung yang mahir berkicau, bupati pemakan madu, namun ia adalah spesies terancam.
Walau bagaimanapun, itu tidak membayangkan bahawa spesies burung itu telah kehilangan keupayaannya untuk berkicau, seperti yang telah dilakukan sejak lahir. Cuma kicauan itu mempunyai nada yang berbeza-beza kerana ia diturunkan secara turun-temurun oleh saudara-mara atau burung lain.
Kerana bilangan yang kecil, burung muda tidak membesar mendengar lagu yang sama. Akibatnya, ia tidak tahu apa yang hendak dinyanyikan,’ dan walaupun ia melakukannya, ia tidak cukup baik untuk menarik pasangan.
Para penyelidik mendapati bahawa 12 peratus daripada burung yang mereka perhatikan tidak dapat menyanyikan lagu daripada spesies mereka sendiri. 27 peratus daripada mereka dikatakan mempunyai lagu ‘menyanyikan’ yang jauh berbeza daripada yang masih memikat betina untuk mengawan.
“Jika burung terancam tidak dapat belajar berkicau dengan betul, ia akan menghalang keupayaannya untuk berkomunikasi,” kata ketua penyelidik Ross Crates. Kerana kita tahu bahawa lagu-lagu seksual meningkatkan kemungkinan kicauan burung membiak, ini boleh memberi kesan negatif kepada populasi burung pemakan madu. Lelaki yang menyanyikan lagu yang kurang dikenali akan dielakkan oleh perempuan.
Beliau seterusnya berkata, keadaan itu akan menambahkan lagi masalah kerana tanpa mengetahui cara menarik pasangan, bilangan burung ini akan terus berkurangan sehingga pupus.