Rayan: Budak Maghribi yang terperangkap dalam perigi selama empat hari. Kronologi

Photo of author

By admin


Dunia sedang berduka atas kematian Rayan Oram, seorang budak Maghribi berusia lima tahun yang terperangkap dalam terowong sedalam 32 meter di bukit berhampiran Chefchaouen dan meninggal dunia walaupun menjalankan misi menyelamat selama empat hari.

Kejadian tragis itu berlaku pada Selasa lepas, 1 Februari, ketika bapa kanak-kanak itu sedang membaiki perigi berhampiran rumah keluarga mereka.

Menurut BBC, Khaled Oram memberitahu media Afrika Utara tempatan bahawa anaknya telah jatuh ke dalam perigi kering pada “pada satu ketika saya mengalihkan pandangan saya darinya” dan menambah bahawa dia “tidak dapat tidur” sejak pengalaman pahit itu bermula.

Seorang saudara berkata, keluarga pertama kali menyedari bahawa Rayan hilang apabila mereka mendengar tangisannya tersekat-sekat di sekeliling perigi. Mereka akhirnya menemuinya di dalam lubang di dalam tanah dengan bantuan telefon dengan lampu suluh dan kameranya dihidupkan.

“Dia menangis ‘angkat saya’,” kata saudara itu kepada Reuters.

Rayan telah terjun 32m ke dalam lubang sempit 45cm yang meruncing apabila ia masuk lebih dalam

AP News melaporkan bahawa kampung itu dipenuhi dengan banyak telaga seperti itu, yang digunakan untuk mengairi tanaman ganja yang merupakan sumber pendapatan utama bagi kawasan terpencil yang miskin

Kebanyakan telaga mempunyai penutup pelindung. Keadaan sebenar bagaimana budak lelaki itu jatuh ke dalam perigi masih tidak jela

Namun begitu, struktur yang sempit menyebabkan keluarga itu tidak dapat turun terus untuk menyelamatkannya.

Usaha menyelama beroperasi dengan teliti dan berlumba dengan masa

Budak lelaki itu masih hidup dan sedar, tetapi kawasan berbukit itu diketahui sangat sejuk pada musim sejuk dan tahap kecederaannya tidak diketahui, dengan imej yang ditangkap menunjukkan darah kering di mukanya.

Pasukan penyelamat menurunkan makanan, air dan oksigen melalui tiub kepada budak lelaki itu ketika mereka memikirkan cara untuk mendapatkannya.

Bagaimanapun, misi itu terhalang oleh kebimbangan berlaku tanah runtuh. Jurucakap kerajaan Mustapha Baitas berkata sifat tanah bermakna melebarkan lubang itu terlalu berbahaya, bermakna penggalian besar di sebelahnya adalah satu-satunya penyelesaian, lapor Al Jazeera.

Selama tiga hari, kru penyelamat menggunakan jentolak untuk menggali lubang selari dengan kedalaman telaga

Kemudian pada hari Jumaat, 4 Februari, mereka mula menggali terowong melintang secara manual untuk mencapai budak yang terperangkap itu.

Walaupun jaraknya kurang 2m, kerja itu berjalan perlahan dan sukar kerana dikhuatiri tanah yang mengelilingi telaga itu boleh menimpa budak lelaki itu serta pekerja penyelamat

Ketika usaha berlarutan, nasib Rayan itu mendapat limpahan simpati dan sokongan dari seluruh dunia.

Warga Maghribi menggunakan media sosial untuk menawarkan harapan untuk kelangsungan hidup budak lelaki itu, di mana hashtag #SaveRayan menjadi trend di Twitter.

Sementara itu, ratusan penduduk kampung turut berkumpul di tempat kejadian untuk menunggu dengan termengah-mengah bersama ibu bapa Rayan.

Malangnya, Rayan ditemui mati ketika penyelamat membersihkan segelintir tanah terakhir untuk mencapainya pada malam Sabtu, 5 Februari.

Menurut AFP(Buletin Perancis), orang ramai yang menyanyi dan melaungkan kata-kata semangat dengan penuh harapan terkejut selepas berita mengenai kematian budak itu tersebar.

“Kesunyian amat mengerikan pagi ini di kampung,” kata seorang saudara.

Berita itu diumumkan melalui kenyataan diraja, selepas Raja Mohammed VI memanggil ibu bapa Rayan dengan ucapan takziah.

Mayat budak lelaki itu, dibalut dengan selimut kuning selepas dibawa keluar dari terowong, dibawa ke hospital tentera di Rabat. Ibu bapanya diiringi dengan ambulans lain.

Mesej takziah dan sokongan untuk keluarga terus memenuhi media sosial selepas kesimpulan tragis operasi menyelamat.