PM Ismail Sabri mengumumkan dana RM500,000 untuk Majlis Belia Malaysia (MBM)

Photo of author

By admin

KUALA LUMPUR, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini mengumumkan dana RM500,000 untuk Majlis Belia Malaysia (MBM) menganjurkan program dan aktiviti persatuan belia di seluruh negara.

Ketika mengumumkan perkara itu, beliau berkata MBM, yang diiktiraf kerajaan sebagai badan induk bagi pertubuhan berasaskan belia di negara ini, mempunyai peranan besar dalam membantu kerajaan membangunkan belia Keluarga Malaysia (Keluarga Malaysia).

“Saya yakin MBM, yang mewakili suara belia, peka terhadap keperluan mereka dalam bergerak bersama kerajaan ke arah meningkatkan kualiti hidup dan kesejahteraan Keluarga Malaysia,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan mesyuarat agung tahunan ke-71 MBM di sini malam ini.

Ismail Sabri berkata, keahlian pertubuhan belia yang kini berjumlah 1.2 juta atau hanya lapan peratus daripada jumlah penduduk belia negara, perlu ditingkatkan melalui pelbagai aktiviti.

Beliau berkata penglibatan belia dalam pelbagai aktiviti boleh menggalakkan budaya lebih sihat, antaranya melalui penyertaan badan belia bukan kerajaan dalam misi bantuan mangsa banjir di Kedah, Lembah Klang, Johor dan baru-baru ini di negeri-negeri pantai timur.

“Saya percaya ia bukan pengiktirafan yang mereka kejar tetapi, malam ini, saya ingin mengucapkan terima kasih dan tahniah kepada semua sukarelawan belia… anda semua adalah wira belia negara,” katanya.

Sementara itu, Ismail Sabri berkata kerajaan menawarkan lebih 25 insentif yang boleh dimanfaatkan oleh belia di bawah Bajet 2022, antaranya bantuan tablet, e-dompet, insurans serta inisiatif seperti ‘JaminKerja Keluarga Malaysia’ dan ‘PenjanaKerjaya’.

Beliau berkata kerajaan juga menyediakan pelan jelas untuk belia di bawah Rancangan Malaysia Ke-12 ke arah menjadi negara berpendapatan tinggi menjelang 2025.

Ismail Sabri berkata Kementerian Belia dan Sukan melalui Jabatan Belia dan Sukan Negara juga telah menggerakkan inisiatif Pembangunan Kerja Profesional Belia, sambil menambah bahawa belia perlu mengambil peluang ini untuk memperoleh Sijil Kemahiran Malaysia tahap tiga hingga lima.

Sementara itu, Ismail Sabri melahirkan harapan agar sambutan Hari Belia Negara pada tahun ini bukan sahaja diadakan di peringkat kebangsaan tetapi juga di peringkat akar umbi di seluruh negara bagi mencerminkan kepentingan golongan belia di Malaysia.

Beliau juga berharap Anugerah Perdana Belia Negara akan memperkenalkan pelbagai kategori baharu yang bersesuaian dengan Model Pembangunan Belia Baharu, termasuk Ikon Berkarisma (Kepimpinan); Ikon Kelestarian (Alam Sekitar); dan, Ikon Reka Bentuk Techno (Inovasi dan Teknologi).

Kategori lain yang dicadangkan termasuk Ikon Belia – Biz (Keusahawanan); Ikon Belia Berdaya Tahan (Belia Kurang Upaya) dan Ikon Pengaruh Berciri (Belia Berpengaruh).  

Bernama-