PeKa B40: Dari 4.9 juta penduduk yang layak, hanya 561,990 yang jalani saringan – Khairy

Photo of author

By admin

BATU PAHAT: Sebilangan besar peratusan anggota masyarakat B40 mempunyai sikap negatif terhadap penjagaan kesihatan, menurut Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin.

Menurut Ahli Parlimen Rembau itu, lebih 4.9 juta rakyat layak mendapat pemeriksaan kesihatan percuma di bawah Skim Penjagaan Kesihatan untuk Kumpulan B40 (PeKa B40), tetapi hanya 561,990 saringan didokumenkan.

Orang ramai tidak seharusnya menganggap bahawa perkhidmatan kesihatan disediakan secara eksklusif untuk orang sakit, menurut Khairy.

“PeKa B40 telah menyaring lebih 561,990 orang di seluruh negara. Bagaimanapun, terdapat 4.9 juta rakyat Malaysia yang layak untuk diperiksa oleh Peka B40, tetapi hanya 561 ribu yang disaring.

“Ini adalah punca kebimbangan kami. Kami tidak mahu rakyat Malaysia percaya bahawa penjagaan kesihatan hanya tersedia apabila mereka sakit. “Saya tidak sihat, dan apa yang kami mahu lakukan ialah mencari doktor, klinik, dan KKM,” sambungnya.

Selepas memerhati pemasangan PeKa B40 di Klinik Kurnia hari ini, Khairy memberitahu pemberita demikian.

KKM sebelum ini telah membangunkan program PeKa B40 untuk memenuhi keperluan kesihatan penduduk berpendapatan rendah, kata Khairy dalam satu kenyataan pada 4 Februari.

Ia terdiri daripada pemeriksaan kanser, sokongan peranti perubatan, penyiapan insentif rawatan kanser, dan insentif tambang pengangkutan, antara lain.

“Saya bimbang kerana bilangan orang yang layak adalah ramai, namun bilangan orang yang mendaftar untuk program PeKa B40 adalah sangat rendah.”

“Ia adalah perkhidmatan tanpa kos. Kami tidak menuntut mereka membayar. Kerajaan bertanggungjawab dalam hal ini. Walaupun pada hakikatnya saringan ini dilakukan oleh kemudahan swasta, ia ditanggung sepenuhnya “Tambahnya.

Khairy menyatakan bahawa isu kesihatan tidak tertumpu kepada pengurusan COVID-19 semata-mata, malah Kementerian Kesihatan akan kembali fokus kepada penyakit tidak berjangkit seperti darah tinggi, sakit jantung dan sebagainya.