Majikan belum sedia bayar gaji minimum RM1,500 sebulan

Photo of author

By admin

KUALA LUMPUR, Tidak pada masanya untuk sektor swasta menetapkan gaji minimum bulanan RM1,500 sekarang kerana ia akan mengambil masa kira-kira dua tahun untuk pulih daripada pandemik Covid-19.

Presiden Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF) Datuk Dr Syed Hussain Syed Husman berkata kenaikan gaji minimum daripada RM1,200 sekarang menunjukkan peningkatan kos operasi antara 25 dan 36 peratus bagi syarikat swasta.

Beliau berkata kenaikan gaji, termasuk kadar minimum, hanya boleh dilakukan apabila perniagaan telah pulih sepenuhnya dan negara tidak mempunyai isu pengangguran.

“Kami bimbang penetapan gaji minimum yang lebih tinggi pada masa ini akan menjejaskan usaha majikan di sektor swasta untuk memulihkan perniagaan mereka yang terjejas teruk akibat pandemik serta banjir besar baru-baru ini.

“Seperti yang kita sedia maklum, 2020 dan 2021 merupakan tempoh yang mencabar bagi negara dan majikan sektor swasta. Sebarang kenaikan gaji minimum sekarang akan meningkatkan kos operasi majikan.

“Ini akan memburukkan lagi keadaan mereka kerana keuntungan mereka telah menurun antara 20 dan 60 peratus dan pada masa yang sama, sukar untuk mengurangkan kos operasi.

“Ini menyebabkan mereka terpaksa mengambil tindakan drastik seperti pembekuan kenaikan gaji tahunan, bonus, pengambilan pekerja, penguatkuasaan pemotongan gaji, dan jika tiada pilihan, pemberhentian kerja,” katanya kepada New Straits Times hari ini.

Syed Hussain menjawab gesaan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob supaya sektor swasta mencontohi langkah kerajaan memastikan semua penjawat awam, termasuk kakitangan tetap syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC) menerima jumlah gaji. dan elaun sekurang-kurangnya RM1,500 sebulan.

Ismail Sabri berkata ini bagi membantu pekerja menangani cabaran peningkatan kos sara hidup, khususnya pekerja berpendapatan rendah.

Syed Hussain berkata syarikat swasta yang menghadapi tekanan kewangan juga bergantung kepada bantuan kerajaan, termasuk Program Subsidi Gaji, yang telah membantu lebih 533,000 majikan mengekalkan 5.3 juta pekerja.

“MEF berpendapat bahawa majikan sepatutnya diberi bantuan untuk memulihkan perniagaan mereka, yang seterusnya, akan membantu kerajaan dengan mewujudkan pekerjaan sepenuh masa dan mengurangkan kadar pengangguran.

“Kita harap apabila keadaan kembali normal, barulah perbincangan untuk menaikkan gaji minimum berlaku. Ini akan mengambil masa sekurang-kurangnya dua tahun,” katanya.

Beliau berpendapat pembayaran gaji di sektor swasta adalah berdasarkan kemampuan kewangan majikan manakala GLC dan GLIC mempunyai kedudukan kewangan yang kukuh.

“Oleh itu, komitmen perdana menteri sebanyak RM1,500 sebulan adalah dalam lingkungan kemampuan kewangan GLC dan GLIC dan tidak akan mendatangkan kesan negatif terhadap kos operasi dan kedudukan kewangan mereka,” katanya.

Beberapa syarikat swasta yang mempunyai kedudukan kewangan dan kemampuan kukuh baru-baru ini, mengikut budi bicara mereka, menaikkan gaji kakitangan mereka kepada RM1,400 dan RM1,500 daripada RM1,200, tambahnya.