KWSP akan umum butiran pengeluaran khas tidak lama lagi – Ismail Sabri Yaakob

Photo of author

By admin

KUALA LUMPUR, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan memberikan butiran lanjut mengenai langkah kerajaan membenarkan pencarum KWSP membuat pengeluaran khas RM10,000, seperti diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini.

Dalam satu kenyataan hari ini, Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata KWSP juga akan mengumumkan langkah-langkah yang akan diambil untuk menangani dana persaraan yang semakin berkurangan.

Dalam satu pengumuman khas yang disiarkan di stesen televisyen nasional, Ismail Sabri berkata keputusan itu dibuat bagi membantu meringankan beban ahli Keluarga Malaysia yang masih terkesan dengan pandemik Covid-19.

Perdana menteri berkata walaupun ia adalah satu keputusan yang sukar untuk dibuat, kerajaan perlu mengambil pendekatan pertengahan untuk mencapai keseimbangan antara keperluan mendesak semasa pencarum dan simpanan mereka untuk masa depan.

Bagaimanapun, beliau menggesa pencarum untuk mengekalkan simpanan mereka melainkan keadaan benar-benar mendesak, dan berharap mereka akan mempertimbangkan perkara itu dengan teliti sebelum membuat pengeluaran, demi masa depan mereka.

Sebelum ini, kerajaan telah meluluskan pengeluaran KWSP di bawah skim i-Lestari, i-Sinar dan i-Citra, yang menyaksikan 7.34 juta ahli KWSP mengeluarkan sejumlah RM101 bilion untuk membantu mereka dalam menangani kesan pandemik Covid-19 semasa Perintah Kawalan Pergerakan. 

Bernama-