Doktor, jururawat adalah antara suspek penjualan sijil vaksin palsu

Photo of author

By admin


 KUALA LUMPUR: Tiga doktor dan tiga jururawat adalah antara 25 orang yang diberkas polis berhubung penjualan sijil vaksin palsu sejak bulan lepas.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Polis Persekutuan (JSJK) Kom Dauk Kamarudin Md Din berkata pada sidang media semalam bahawa suspek lain adalah kakitangan klinik, tujuh ejen dan 11 orang awam.

Beliau berkata mereka dipercayai terlibat dalam sembilan kes, dan siasatan dijangka selesai tidak lama lagi sebelum kertas siasatan dirujuk kepada Jabatan Peguam Negara untuk tindakan lanjut.

Kamarudin berkata, penahanan terbaru itu pada Selasa apabila seorang doktor berusia 37 tahun ditahan di Lapangan Terbang Antarabangsa KL selepas kakitangan klinik yang berpangkalan di Sabah membuat laporan polis berhubung penjualan sijil vaksin palsu.

Mengenai perkara lain, Kamarudin berkata dua ahli perniagaan kerugian RM710,000 selepas didakwa ditipu oleh sebuah syarikat berhubung perjanjian tidak wujud melibatkan kit ujian kendiri Covid-19.

Beliau berkata, mangsa membuat pembayaran selepas syarikat itu mendakwa boleh memperoleh kit itu daripada pengeluar di China. Bagaimanapun, selepas pembayaran dibuat, kit tidak dihantar. Mangsa membuat pertanyaan dengan pengilang dan diberitahu tiada pesanan sedemikian dibuat.

Kamarudin berkata memandangkan kit ujian itu mendapat permintaan tinggi, penipu mengambil
kesempatan daripada situasi itu untuk menipu mereka yang berminat untuk membelinya.

Beliau menggesa pengusaha perniagaan berhati-hati dan tidak terpedaya dengan tawaran harga rendah. Beliau menasihatkan mereka supaya membuat semakan sebelum membuat sebarang pembayaran terutama apabila ia melibatkan tempahan dalam kuantiti yang banyak.

Orang ramai boleh menghubungi Pusat Respons Penipuan CCID di talian 03-26101559/1599 jika mereka mempunyai sebarang keraguan.