Dapatkan khidmat saringan kesihatan percuma menerusi skim PeKa B40 – Khairy

Photo of author

By admin

KUALA LUMPUR: Skim Penjagaan Kesihatan Kumpulan B40 menyediakan pemeriksaan kesihatan percuma kepada golongan berpendapatan rendah berumur 40 tahun ke atas yang juga penerima Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) (PeKa B40).

Tiada pendaftaran diperlukan, menurut Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin, yang menyatakan dalam video yang disiarkan di Facebook malam semalam bahawa individu boleh mengesahkan kelayakan dan lokasi klinik yang didaftarkan di bawah ProtectHealth Corporation Sdn Bhd (ProtectHealth) di laman web PeKa B40.

PeKa B40 memberi tumpuan kepada penyakit tidak berjangkit untuk memenuhi keperluan kesihatan rakyat berpendapatan rendah.

“Saringan kesihatan, sokongan peralatan perubatan, insentif untuk melengkapkan rawatan kanser, dan subsidi tiket pengangkutan adalah antara faedah Skim PeKa B40,” katanya.

ProtectHealth, yang menyediakan saringan kesihatan, bantuan alat perubatan sehingga RM20,000, insentif melengkapkan rawatan kanser (RM1,000), dan insentif tambang pengangkutan sehingga RM1,000, telah mengeluarkan skim PeKa B40 baharu.

BERNAMA –