COVID-19: SPM 2021 tetap diteruskan, sekolah akan terus dibuka

Photo of author

By admin

Walaupun peningkatan kes baharu COVID-19 didaftarkan setiap hari pada masa ini, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) akan memastikan sesi persekolahan diteruskan.

Ia turut merangkumi prosedur peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2021, yang akan disambung semula, menurut Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Radzi Jidin.

Jelasnya, keputusan itu dibuat berikutan bilangan pesakit baharu COVID-19 yang sederhana dengan kategori empat dan lima.

KPM turut mengambil kira pelaksanaan SPM 2020 yang sempurna pada Februari, yang berdasarkan prosedur operasi standard (SOP), serta kadar vaksinasi yang tinggi dalam kalangan murid, dengan lebih 90% pelajar Tingkatan 5 telah menerima vaksin sepenuhnya tahun ini.

“Sebab itu, dalam konteks COVID-19, kita mesti bergerak ke hadapan, dan kami di KPM sentiasa berhubung dengan Kementerian Kesihatan” (KKM).

“Pada masa ini, kita boleh meneruskan sesi persekolahan dengan selamat dan teratur asalkan semua rakan dalam ekosistem pendidikan mematuhi SOP yang ditetapkan,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada sidang media hari ini di Johor Bahru selepas melawat Sesi Penglibatan Persatuan Pendidik dan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) Kota Iskandar.

Sementara itu, pihaknya akan bekerjasama dengan Kementerian Kesihatan bagi memastikan operasi sekolah dijalankan mengikut SOP yang ditetapkan.

Beliau menekankan keperluan ibu bapa menggesa anak-anak mereka berumur 5 hingga 11 tahun untuk mendapatkan vaksin sebagai sebahagian daripada Program Imunisasi Kanak-kanak COVID-19 (PICKids).

AWANI-