Bahaya hantar emoji ‘love’, boleh dihukum penjara – Riyadh

Photo of author

By admin

DUBAI: Pakar jenayah siber Arab Saudi memberi amaran bahawa menghantar emoji ‘cinta’ melalui WhatsApp mungkin mengakibatkan hukuman penjara.

Jika sabit kesalahan seperti yang dikehendaki oleh undang-undang Riyadh, pengirim emoji itu mungkin berdepan hukuman penjara dua hingga lima tahun dan denda 100,000 riyal (RM111,556), menurut harian Okaz.

“Menghantar emoji dianggap sebagai satu bentuk gangguan.” Selain itu, jika penerima membuat aduan, penggunaan imej dan ungkapan tertentu semasa bercakap dalam talian juga merupakan pelanggaran yang sama,” menurut laporan itu merujuk kepada Al Moataz Kutbi.

Pengguna tidak seharusnya terlibat dalam dialog tanpa kelulusan orang lain, katanya, kerana ini boleh menyebabkan mereka berasa kecewa atau tidak selesa, terutamanya apabila menggunakan emoji ‘cinta’.

Jelasnya, menurut Al Moataz, gangguan boleh dicirikan sebagai ucapan, tindakan atau gerak isyarat berbaur seksual dalam sebarang bentuk, termasuk penggunaan teknologi moden.

“Ia termasuk emoji yang dikaitkan dengan makna seksual berdasarkan budaya masyarakat, seperti emotikon ‘cinta’ dan bunga ros,” sambungnya.

Jika penjenayah melakukan pelbagai pelanggaran, jumlah yang dikenakan dijangka mencecah 300,000 riyal (RM335,000).

Sinar Harian