52 kompaun kerana merokok, gagal pamer tanda larangan

Photo of author

By admin

KUALA LUMPUR, Malaysia – Hasil operasi bersepadu Kementerian Kesihatan (KKM) dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) di sekitar ibu negara malam ini, sebanyak 44 kompaun RM11,000 dikeluarkan kerana merokok di kawasan awam.

Peraturan 11 (1) Peraturan Kawalan Hasil Tembakau (PPKHT) 2004 mengawal pengedaran bahan kimia tersebut.

Lapan lagi kompaun RM4,000 dikeluarkan selaras dengan Peraturan 12 PPKHT 2004 kerana gagal menunjukkan papan tanda larangan merokok dan membekal kemudahan shisha semasa operasi itu, yang turut disertai Jabatan Kesihatan Wilayah Persekutuan.

Dalam kenyataan bersama, Pengarah Bahagian Kawalan Penyakit KKM Datuk Dr Norhayati Rusli dan Timbalan Pengarah Kanan Kesihatan Awam DBKL, Dr Nor Halizam Ismail, berkata operasi itu dijalankan bagi menjamin pematuhan larangan merokok dan isu berkaitan khususnya dalam kedai makan.

“Seramai 60 petugas dari Unit Inspektorat dan Perundangan Negeri Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Jabatan Kesihatan Putrajaya, KKM, dan DBKL melawat 262 premis di kawasan tumpuan utama iaitu Jalan Bukit Bintang, Bangsar dan Jalan Alor.”

“Seramai 72 orang menerima pendidikan kesihatan sebagai sebahagian daripada operasi ini,” katanya.

KKM serius menangani masalah merokok itu, menurut kenyataan itu, terutama selepas Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin mengumumkan akta baharu akan diperkenalkan bagi melarang aktiviti merokok dan memiliki sebarang produk rokok termasuk rokok elektronik (vape), bagi mereka lahir selepas 2005.

Akibatnya, penguatkuasaan pematuhan larangan merokok PPKHT 2004, khususnya dalam kedai makan, akan diteruskan selama-lamanya.

“Orang ramai digesa memberi jaminan bahawa peraturan ini dipatuhi sepanjang masa. Sebarang aduan mengenai merokok di tempat awam hendaklah menghubungi nombor WhatsApp 010-860 8949.

“Perokok yang ingin berhenti merokok boleh pergi ke www.jomquit.com,” katanya.